Follow Us
Zincul, element indispensabil în alchimia frumuseţii şi a sănătăţii
Adesea se spune că frumuseţea vine din interior, cu alte cuvinte frumuseţea înseamnă sănătate iar starea de sănătate deplină este dată de echilibrul mineralelor, a vitaminelor şi a oligoelementelor din organism.
De acest echilibru al organismului se face răspunzător şi ZINCUL. Atunci când zincul se găseste în organism la un nivel optim ne bucurăm de un păr frumos, piele frumoasă, unghii netede, buna funcţionare a organelor, psihic echilirat, adică de sănătate deplină.
Efectele pozitive ale zincului pentru starea de sănătate deplină erau cunoscute încă de pe vremea vechilor egipteni, frumuseţea emanată de zeiţa Nefertiti fiind influenţată de alimentele bogate în zinc. De altfel, zincul este considerat un element indispensabil în alchimia frumuseţii.
Zincul are un rol esenţial în fertilitatea ambelor sexe.În cazul doamnelor, deficienţa de zinc poate să genereze probleme legate de ovulaţie, iar în cazul domnilor, deficienţa de zinc influenţează producerea de testosteron, este responsabil de afecţiunea prostatei şi de chelirea prematură.
Deficitul de zinc este mai des întâlnit la persoanele care au o afecţiune cronică, la persoanele care se alimentează nesănătos, sunt strict vegetariene, la persoanele stresate, la cele care consumă frecvent alcool, cafea, ceaiuri diuretice, antibiotice, contraceptive orale, corticosteroizi şi la femeile care au menstruaţie abundentă.
Deficitul de zinc se mai manifestă prin :
- Capacitate redusă de vindecare a bolilor
- Păr fragil si absenţa regenerării acestuia
- Unghii care se rup usor
- Piele neuniformă, cosuri, acnee
- Imunitate scăzută, predispoziţie la răceli
- Apetit scăzut
- Diminuarea capacităţii olfactive şi gustative
- Astenie
- Agravarea diabetului zaharat, etc
Cea mai buna sursă de procurare a zincului este cea alimentară, se găseşte în peşte, seminţe, alune, nuci, brânză, carne rosie, carne de pasăre, pâine integrală, fasole, linte, soia, etc. Zincul se mai găseşte şi sub formă de suplimente alimentare, dar înainte de a se consuma aceste suplimente este indicat să se măsoare zincul prin analize de laborator deoarece excesul de zinc are un efect toxic asupra organismului.
Excesul de zinc din organism se manifestă prin: dificultate la mers, vorbire neinteligibilă, tremurături, greaţă, vărsături, scădere a nivelului de HDL – colesterol ( colesterolul bun), etc.
Este atât de simplu să fim sănătoşi!