FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Follow Us

Știați că…

luni, noiembrie 21, 2016 @ 10:11 AM
faptele-bune

Cele mai strălucitoare stele sunt cele care strălucesc pentru binele făcut celorlalţi

Faptele bune au un rol determinant în reglarea tensiunii arteriale?

De câte ori facem o faptă bună ne simțim imediat mai bine, mai energici, mai împliniţi. Specialiștii au descris aceasta emoţie ca fiind ,,euforia ajutorului”.

Un studiu faimos a fost publicat în anii 1990, pe baza notițelor personale şi jurnalelor unui grup de călugăriţe din perioada anilor 1930. În urma  acestui studiu s-a observat că persoanele care transmiteau emoții pozitive prin gândurile împărtăşite au trăit în medie cu 10 ani mai mult decât celelalte persoane. Concluzia studiului scoate în evidenţă faptul că manifestarea faptelor bune reduce nivelul de stres şi implicit oferă o linişte sufletească ce permite organismului să se refacă.

În anul 2013, un alt studiu a analizat conexiunea dintre manifestarea faptelor bune şi riscul de hipertensiune arterială. Cercetătorii au descoperit că adulții peste 50 de ani care au activat ca voluntari în diverse sectoare de activitate, unde au manifestat altruism, au avut un risc cu 40% mai mic de a dezvolta hipertensiune arterială 4 ani mai tărziu.

Lumea medicală ne încurajează să reducem nivelul de stres. Sub influenţa stresului, corpul nostru secretă cortizol, un hormon ce induce senzația de alertă, de răspuns la stimuli, ne creşte pulsul şi se intensifică respiraţia. Fiind stresați în fiecare zi ajungem să credem că această stare este normală și ne obişnuim cu ea, însă sistemul imunitar şi cel cardiovascular au de suferit. Efectele stresului se manifestă prin imunitate scăzută, îmbolnăviri  frecvente, îmbătrâniri premature.

Sigur că, în cresterea tensiunii arteriale, pe lăngă stres, mai sunt și alte cauze, precum: valorile fracțiilor de colesterol şi valoarea trigliceridelor din sânge #analizehumanamed.

Dar dincolo de toate acestea, studiile ne spun că „euforia ajutorului” este una din cele mai intense emoţii care ne ajută sa scăpam de stres. În timpul actelor de altruism s-au observat manifestări pozitive cu rolul de a reduce stresul. Când suntem generoşi, creierul nostru secretă oxitocina, hormon recunoscut pentru rolul esenţial în dezvoltarea simțului matern şi al încrederii în ceilalţi. Mai sunt şi alți hormoni asociaţi cu starea de bine, anume: endorfina şi dopamina, ambii secretați imediat ce realizăm o faptă bună care ne face să ne simţim împliniţi şi empatici.

Așadar, altruismul, reglarea fracţiilor de colesterol şi a trigliceridelor din sânge favorizează normalizarea tensiunii arteriale! #eCoolSaFiiSanatos #AnalizeHumanamed

O săptămână împlinită cu fapte bune!

Echipa Humanamed

Comments are closed.