Follow Us
Știați că…
Infecția fungică a unghiei este o boală relativ frecventă în toată lumea, iar cel mai des se găsește în rândul persoanelor mai în vârstă, fiind mai rară în rândul copiilor?
Onicomicoza apare după contactul direct cu un fung, care începe să se dezvolte la nivelul unghiei. Ea este favorizată de căldura și umezeala locală. Degetele de la picioare sunt mai predispuse la infecții micotice ale unghiei, deoarece picioarele se află deseori în pantofi, unde este întuneric, cald și umed – toate acestea constituind condițiile perfecte pentru ca boala să se dezvolte. Deseori, onicomicoza poate fi însoțită și de infecții bacteriene precum paronichia și panaritiu.
Factorii de risc care contribuie la apariția infecției unghiei sunt:
- Sistemul imunitar deficitar, diabetul zaharat, insuficiența circulației periferice, vârsta (persoanele cu vârsta peste 60 de ani sunt mai predispuse în a dezvolta onicomicoze), sexul masculin, încălțămintea strâmtă, încăltamintea care păstreaza piciorul cald și umed, folosirea în comun cu alte cu alte personae a unor obiecte de uz personal precum pantofi, șosete, unghiere sau folosirea băilor și dușurilor publice. Nu în ultimul rând, ca factor de risc este lezarea unghiei.
Diagnosticul de laborator al onicomicozei se bazează pe identificarea ciupercii. Identificarea este destul de dificilă pentru că presupune condiții speciale de laborator și timp de lucru relativ îndelundat. Unele ciuperci au nevoie de minim 21 de zile pentru a se putea dezvolta și identifica.
În perioada tratamentului se recomandă respectarea unei igiene riguroase. De asemenea, este importantă utilizarea articolelor din bumbac, a încălțămintei din piele, iar lenjeria de pat și șosetele este indicat să fie spălate la temperaturi cât mai ridicate.
Dincolo de aspectul neplăcut al unghiei, onicomicoza poate provoca disconfort progresiv, chiar durere.
Astfel, un consult dermatologic și un diagnostic de laborator corect www.humanamed.ro facilitează tratarea onicomicozei cu succes!
#AnalizeHumanamed