Follow Us
Archive for mai, 2012
Hipotiroidismul gestational
HIPOTIROIDISMUL GESTATIONAL
S-a constatat ca predispozitia este mai mare la femeile cu varsta intre 35-45 ani fata de o incidenta scazuta la grupa 18-25 ani De asemenea femeile cu obezitate de grad II si III,dezvolta hipotiroidism gestational intr-o proportie de 2,5 ori mai mare decat cele normoponderale.
Efectele deficitului hormonal asupra femeii se traduce prin :
-tulburari menstruale cu amenoree
-sterilitate
-iminenta de avort
– nastere prematura
Deficitul hormonal asupra fatului poate genera probleme severe de dezvoltare intrauterine de la greutate scazuta la nastere pana la malformatii fetale, dezvoltarea insuficienta a creerului cu deficit intelectual, moarte fetala.
Gradul de risc este corelat cu severitatea hipotiroidismului matern si cu momentul instalarii acestuia motiv pentru care este importanta investigarea functiei tiroidiene inainte de conceptie,la inceputul sarcinii si in prima jumatate a ei cand se produc procesele de organogeneza.
Efectele dezvoltarii intelectuale la copii pot apare si la deficite minore asa incat un tratament eficient si precoce se impune in orice situatie de deficit.
Elemente de diagnostic clinic la femei pot constitui:
-toleranta scazuta la frig
-somnolenta cu deficit de concentrare si atentie,depresie
-crestere in greutate cu apetit redus
ATENTIE :
La femeile cu hipotiroidism gestational netratat boala se mentine si dupa nastere in proportie de 12%. (Revista americana de endocrinologie clinica dec 2011)
Medic primar laborator clinic
Dr.Oros Delia