FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Follow Us

Archive for mai, 2012

Hipotiroidismul gestational

joi, mai 24, 2012 @ 07:05 AM
Author: admin

HIPOTIROIDISMUL GESTATIONAL

 

 

burtica-gravida       Hipotiroidismul se traduce printr-un deficit al hormonilor tiroidieni  care daca apare pe parcursul sarcinii poate avea efecte nefaste asupra produsului de conceptie.Un studiu efectuat in acest sens a evidentiat faptul ca deficitul la femeile gravide se situeaza intre 3-15 % in functie de zonele geografice(SUA si EUROPA),dar din pacate doar o parte sunt tratate corespunzator. Mecanismul hipotiroidismului de sarcina este in cele mai multe cazuri imun(tiroidita autoimuna) dar si prin deficit de iod.

S-a constatat ca predispozitia este mai mare la femeile cu varsta intre 35-45 ani fata de o incidenta scazuta la grupa 18-25 ani De asemenea femeile cu obezitate de grad II si III,dezvolta hipotiroidism gestational intr-o proportie de 2,5 ori mai mare decat cele normoponderale.

Efectele deficitului hormonal asupra femeii se traduce prin :

-tulburari menstruale cu amenoree

-sterilitate

-iminenta de avort

– nastere prematura

Deficitul hormonal asupra fatului poate genera probleme severe de dezvoltare intrauterine de la greutate scazuta la nastere pana la malformatii fetale, dezvoltarea insuficienta  a creerului cu deficit intelectual, moarte fetala.

 

Gradul de risc este corelat cu severitatea hipotiroidismului matern si cu momentul instalarii acestuia motiv pentru care este importanta investigarea functiei tiroidiene inainte de conceptie,la inceputul sarcinii si in prima jumatate a ei cand se produc procesele de organogeneza.

Efectele dezvoltarii intelectuale la copii pot apare si la deficite minore asa incat un tratament eficient si precoce se impune in orice situatie de deficit.

 

Elemente de diagnostic clinic la femei pot constitui:

-toleranta scazuta la frig

-somnolenta cu deficit de concentrare si atentie,depresie

-crestere in greutate cu apetit redus

 

ATENTIE :

La femeile cu hipotiroidism gestational netratat boala se mentine si dupa nastere in proportie de 12%. (Revista americana de endocrinologie clinica dec 2011)

Medic primar laborator clinic

Dr.Oros Delia

 

off