HELICOBACTER PYLORI SI RISCUL
APARITIEI DIABETULUI DE TIP 2 ADULT
Literatura Americana de specialitate semnaleaza posibilitatea cresterii incidentei diabetului de tip 2 adult la pacientii ce prezinta infectie dovedita cu Helicobacter Pylori .(Universitatea Michigan ). Un studiu realizat pe 800 de persoanae pe o durata de 10 ani a ridicat suspiciunea unei legaturi intre infectia cu Helicobacter Pylori prezenta in cazul a 144 de pacienti ce au dezvoltat diabet de tip 2 in decursul decadei de studiu.Prezenta bacteriei a fost dovedita prin teste de laborator ,dar simptomatologia digestiva asociata infectiei a lipsit in proportie mare.Pacientii care au dezvoltat diabet de tip 2 au evoluat cu obezitate ,cresterea indicelui de masa corporala si modificarea tolerantei la glucoza.Daca initial s-a crezut ca ar exista o legatura directa intre statusul inflamator indus de bacterie in tractul digestiv si instalarea sindromului metabolic, ulterior s-a reconsiderat aceasta teorie prin faptul ca infectia in sine este tratabila prin terapia antibiotica tintita.
S-a emis ipoteza tot mai plauzibila ca ar exista un cofactor indus de prezenta infectiei cu HP(Helicobacter Pylori).Acest cofactor actioneaza asupra nivelului leptinei care intervine in mod direct in declansarea sindromului metabolic inducand un dezechilibru al fractiunilor lipidice si al tolerantei la glucoza cu evolutie spre obezitate si diabet de tip 2. Aceasta teorie este sustinuta de studii similare care au gasit o legatura intre o tendinta de crestere a nivelului hemoglobinei glicozilate HbA1c la pacienti obezi cu infectie dovedita cu Hp.
Ramane deschisa cercetarea legaturii intre scaderea incidentei diabetului de tip 2 adult odata cu tratarea corespunzatoare a infectiei cu HP ,studiu care necesita o durata suficient de mare mai ales in tarile dezvoltate economic unde exista foarte multi factori favorizanti pentru dezvoltarea diabetului.
In concluzie daca Helicobacter Pylori poate fi incriminat in dezvoltarea diabetului ,screeningurile de depistare isi gasesc cu atat mai mult rostul mai ales in cazul infectiilor nemanifeste clinic ,ramase netratate .
ATENTIE : Helicobacter Pylori poate fi PREZENT fara manifestari digestive.In acest context se recomanda o supraveghere mai atenta a simoptomatologiei digestive insotite de analize specifice :
ANTIGEN HELICOBACTER PYLORI / AG HP –scaun
HEMOGLOBINA GLICOZILATA, HB GLICATA,HEMOGLOBINA A1c, A1C,HbA1c – se recomanda la pacientii supraponderali.
Medic primar laborator clinic
Dr.Oros Delia