FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Follow Us

Archive for the ‘Recoltare probe biologice’ Category

 

 

 

 

 

 

Test nou: Ag RSV – Virus respirator sincițial – principala cauză de infecții de tract respirator (bronșiolite, pneumonii și chiar otite) la copii – cauză frecventă a bolilor respiratorii la adulți cu risc crescut de morbiditate la pacienții cu vârsta peste 65 de ani. Căi de transmitere: – picături aerosoli ce provenite de la o persoană infectată care tușește sau strănută – contact cu o suprafață contaminată – contact direct cu o persoană infectată Simptome de debut: -rinoree -nas înfundat – strănut Evoluția simptomelor: tuse, tahipnee ( respirație rapidă, wheezing (respirație șuierătoare), insuficiență respiratorie obstructivă, febră, apnee, iritabilitate, hipotonie, dureri de gât, dureri de cap, inapetență.

Timp de evoluție a bolii: de la 3-5 zile până la 7-10 zile.

Complicații: infecția cu RSV poate genera respirație șuierătoare persistentă, care, uneori, poate persista mulți ani ( chiar mai mult de 10 ani).

Recoltare: nedureroasă.

Timp de eliberare rezultate: maxim 6 ore

off

Experienta HUMANAMED cu Robert, copilaş afectat de autism

marți, decembrie 27, 2016 @ 09:12 PM
Author: admin

Joi, 22.12.2016,  înainte de Crăciun, în #laboratorul HUMANAMED au venit pentru a ne spune că au nevoie de analize, părinţii lui Robert, copilaş afectat de autism.
Mama si tatăl lui Robert, părinţi bine intenţionati, au încercat să ne pună în temă cu situaţia lui Robert deoarece ei doreau ca noi să ştim la ce să ne aşteptăm. Ne-au spus că Robert are patru anişori, s-a născut in Suedia, acolo a fost diagnosticat cu autism, că e agitat, e necooperant, că nu i s-a mai recoltat sânge din venă şi că nu va fi foarte uşor să ne facem treaba.
Am căutat să evaluam situaţia lui Robert prin prisma minţii, a sufletului, a profesiei şi a statutului de părinte. Am dedus că nu va fi uşor, dar ne-am spus că noi mergem vineri la serviciu pentru a-l ajuta pe Robert şi pe părinţii lui, dorim să ne facem treaba aşa cum ştim noi mai bine si că sărbătorile care urmează vor fi şi mai frumoase ştiind că am făcut pentru Robert şi familia sa tot ceea ce este omeneşte posibil ( si pentru toţi care solicită serviciile noastre).
Acesta a fost gândul care ne-a animat mersul la serviciu, gând care ne însoţeşte mereu!
Vineri, în jurul orei 10 a ajuns în laborator Robert, un copil frumos, însoţit de mama şi tatăl său. Nu ne-a luat mult timp să iniţiem o relaţie cu Robert, l-am lăsat un pic să se acomodeze cu ambianţa laboratorului, să cunoască echipa medicală şi să se joace cu jucăriile ce le avem noi pregătite pentru copii.
În acest timp noi am stat de vorbă cu părinţii lui Robert. Aici am avut cea mai frumoasă constatare! Putem spune că am cunoscut cei mai realişti părinti ai unui copil cu autism! Părinţii lui Robert sunt din Dobrogea, Robert s-a născut în Suedia, dar s-au întors în România şi au ales să se instaleze în Oradea pentru că ,,aici în Oradea oamenii sunt altfel, iar calitatea serviciilor este asemănătoare celor din Suedia”
I-am intrebat dacă ei consideră că vaccinurile au cauzat apariţia autismului şi mi-au răspuns ,, nu vaccinurile sunt vinovate pentru că exista o deficieţă genetică, mai avem o fetiţă mai mică şi ea a fost vaccinată şi nu are nicio afecţiune. Nu am renunţat la vaccinuri!” Acum Robert face terapie, iar starea lui este mult îmbunătăţită.
Recoltarea de sânge s-a desfăşurat rapid şi fără probleme.Robert a plecat acasă liniştit, iar noi am primit sărbătorile cu mai multă împăcare.
Am primit reconfirmarea că în cazul autismului, dar şi în alte situaţii problemă, una din cele mai importante condiţii de rezolvare sau ameliorare a situaţiei este obiectivitatea cu care părinţii evaluează situaţia. Este mult mai eficient să fim realişti, să fim obiectivi, să stim ce avem de făcut pentru a corecta sau îmbunătăţii situaţia decât să ne victimizăm şi să acuzăm că vaccinurile sunt vinovate pentru spectrul actual de boli care apar la copiii din aceste vremuri.
Atunci când ne adunăm mai multi oameni conduşi de bunăvoinţă şi pricepere, părinţi, cadre medicale, specialişti în jurul unui scop comun, rezulatatele bune nu întârzie să apară.
Felicitări părinţilor pentru ceea ce faceţi pentru Robert!
#eCoolSăFiiSănătos
#AnalizeMedicaleHumanamed
Robert, şi tu o să fii sănătos!

 

 

off

Comportamentul și sănătatea!

sâmbătă, decembrie 17, 2016 @ 03:12 PM
Creierul stăpînul nostru

Creierul stăpînul nostru

Sunt unii oameni care spun: ,,nu stiu ce e cu imunitatea mea, cred că e foarte scăzuta pentru că atrag toate bolile”. Nu e nimic in neregulă cu imunitatea, explicația constă intr-o expresie care se potrivește foarte bine in acest context:,, spune-mi de ce suferi ca să-ți spun cine esti” expresie care spune că bolile de care suferim sunt influențate de caracterul si comportamentul nostru.
Recomandarea pe care o întâlnim peste tot este să eliminăm stările de furie, stările de agresivitate, să fim corecți si cumpătați intotdeauna. Dece? Pentru că agresivitatea si furia compromit interacțtiunea dintre oameni si dezvoltă dezvoltă boli cardiace.
Descoperirile din domeniu spun că mai toate bolile, în afara celor infecțioase, au o cauză ce ține de psihic, persoanele echilibrate și optimiste au parte de o sănătate mai bună.
Studiile au arătat că cei micuți, copilașii care sunt introvertiți, pesimiști și dependenți de adulții din jur, dezvoltă astm bronșic. Astfel, ca părinți trebuie să avem mare grijă la modul în care ne raportăm la copiii noștri.
Cu migrene și dureri de cap se confruntă persoanele care sunt prea pesimiste, depresive și permanent nemulțumite.
Persoanele care sunt mai mereu furioase, agresive, mereu pe fugă, ambițioase și obsedate de carieră dezvoltă hipertensiune, infarct și accident vascular cerebral.

Specialiștii spun că ulcerul este asociat cu o personalitate rigida care nu se poate relaxa deloc și care preferă singurătatea.
Se spune că diabetul, dar și alte boli cronice pot să apară și pe fondul unei personalități imature, indecise cărora le lipsește încrederea și maturitatea.
Cum și pasivitatea este o alegere nu tocmai bună s-a observat că cei pasivi, neimplicați dezvoltă mai rapid celule tumorale, obezii sunt cei insetați de iubire, iar cei emotivi dezvoltă boli endocrine.
Asadar, pentru a nu dezvolta astfel de boli e necesar să ne evaluăm periodic sănătatea prin consult medical și analize medicale, să aflăm ceea ce ne lipsește sau este in plus in organismul nostru.
De altfel, apariția oricărei boli, pe lângă faptul că ne trimite la consult medical si analize medicale, ne invită să privim în interiorul nostru, să ne evaluăm corect stările interioare și comportamentul, să corectăm ceea ce poate fi corectat căutând mereu echilibrul in toate astfel încât să tinem bolile departe de noi.
Sănătatea inseamnă viață, iar viața este un întreg din care facem parte în mod conștient!
#eCoolSăFiiSănătos
#AnalizeMedicaleHumanamed

off

10 decembrie ziua internationala a drepturilor omului

sâmbătă, decembrie 10, 2016 @ 11:12 PM
Author: admin

Azi, 10 decembrie este ziua internaţională a drepturilor omului.

Unul din drepturile noastre fundamentale este dreptul de a fi  sanatosi. De multe ori spunem, uneori tardiv, că sănătatea este  cea mai mare avere şi că atunci când am fost sănătoşi nu am ştiut să apreciem acest fapt. Foarte adevărat!

Pentru a nu ajunge să vorbim cu nostalgie despre ,,ce bine a fost când eram sănătoşi” este important să folosim  uneltele date de progresul zilelor noastre. Unul din avantajele  generate de progres este accesul la informare. O informare corecta in ceea ce priveşte  dreptul la o viaţă lungă şi sănătoasă se rezumă la următoarele:

  • Alimentaţie sănătoasă
  • Hidratare corespunzătoare
  • Miscare regulată
  • Relaxare
  • Program regulat de somn
  • Găndire pozitivă
  • Bilant medical care cuprinde consult medical, verificarea periodica a parametrilor biologici prin analize medicale si tratament atunci când este cazul.analize-de-laborator

Datorită faptului că dreptul de a fi sănătosi este un drept natural se impune să facem tot ceea ce ne stă in putere pentru a ne păstra acest drept.

#AnalizeMedicaleHumanamed

#eCoolSăFiiSănătos

off
Munca nu este doar obligație, cât frumusețea de a fi utili celorlalți

Munca nu este doar obligație,  este frumusețea de a fi utili semenilor noștri

Principalul motiv pentru care ne place să avem activitate este că, probabil, avem în ADN-ul nostru “gena hărniciei”.

Un alt motiv principal care ne face să alegem să fim harnici este că activitatea constantă și conştientizată ţine sedentarismul la distanţă. Sedentarismul este un factor foarte periculos pentru organism pentru că determină o serie de probleme de sănătate. Atunci când sedentarismul se instalează, muşchii nu mai sunt folosiţi, iar circulaţia sângelui la nivelul corpului nu este suficient de intensă, ceea ce duce la apariţia obezităţii, a diabetului, a bolilor cardiovasculare, a osteoporozei, la atrofierea mușchilor, etc..

O consecință importantă a sedentarismului este dereglarea metabolismului. Atunci când suntem sedentari circulaţia sângelui este încetinită; din acest motiv se ard foarte puţine calorii. Enzimele responsabile pentru descompunerea trigliceridelor nu vor mai fi active și de aici începe un lanţ întreg de consecinte, nivel ridicat de LDL-colesterol (colesterolul rău) și nivel scăzut de HDL-colesterol (colesterolul bun).

Sedentarismul nu reprezintă nicio provocare pentru organism. Prin urmare, scade nevoia organismului de a se odihni, ca urmare apar dereglările de somn. Sedentarismul dezvoltă o viaţă dezordonată, fără plan de acţiune, fără scop, fără aşteptări.

Este bine să avem activitate, să mergem la serviciu pentru că activitatea are efecte benefice asupra sănătăţii, dar şi pentru faptul că orice muncă este şi în folosul semenilor noștri, ceea ce duce la dezvoltarea “respectului de sine”.
#eCoolSăFiiSănătos
#analizeHumanamed
#evaluareRiscCardiovascular

off

Eroii nu-şi iau liber niciodată!

sâmbătă, decembrie 3, 2016 @ 11:12 AM
Poză Humanamed

Poză Humanamed

Chiar dacă a fost o săptămână cu multe zile libere pentru majoritatea oamenilor, Vlad a avut nevoie de serviciile noastre medicale, iar noi am răspuns: ‘prezent!’

Pe Vlad l-am cunoscut în luna iulie, avea un an și opt luni. Atunci a avut prima experiență la analize medicale. Curajul de care a dat dovadă a fost răsplătit cu ciocolată, iar acum, patru luni mai târziu când a revenit la analize, Vlad știa care este dulapul cu ciocolată. A ținut minte! Vlad este un „maestru” al mimei, ne-a vorbit prin gesturi iar noi am înțeles tot.

Pentru Vlad, recoltarea de sânge este un lucru normal și uşor, mult mai interesantă era recompensa dulce pe care o aștepta și de altfel a și primit-o. Ne bucurăm că atunci când copiii revin la analize, noi, echipa Humanamed le trezim sentimente și stări dulci.

Felicitări mamei și tatălui pentru modul în care il educați!
#eCoolSăFiiSănătos #analizeHumanamed

off

Incă un copil erou

sâmbătă, noiembrie 26, 2016 @ 09:11 AM
Damaris, eroina noastră din această săptămână Foto: Humanamed

Damaris, eroina noastră din această săptămână
Foto: Humanamed

Săptămâna aceasta am avut la analize și o fetiţă eroină cu numele Damaris.

Pe Damaris am cunoscut-o la sfârșitul lunii octombrie, atunci a fost prima dată la noi la analize, dar starea de disconfort dată de febră și de emoția traită nu ne-a permis să ne cunoaștem prea bine. Acum a revenit pentru verificarea analizelor și ne-a spus “am venit la voi pentru că sunteţi oameni buni”.Damaris, iţi mulţumim pentru cuvintele frumoase și pentru puritatea din ochișorii tăi.

Să fim buni e alegerea noastră!
Felicitari părinţilor pentru educația data lui Damaris! Ne-ar plăcea să o cunoaștem și pe surioara ta, Damaris.
#analizeHumanamed
#eCoolSăFiiSănătos

off

Ştiaţi că…

joi, noiembrie 24, 2016 @ 10:11 AM
byutterfly-tiroid

Glanda în formă de fluture a organismului uman

Glanda care are formă de fluture, glanda tiroidă, este cosiderată  factorul de „super echilibru” cu rol atât asupra minţii cât şi a corpului?
Glanda tiroidă are un rol important în organism şi anume, poate să accelereze sau să încetinească metabolismul prin influenţarea producţiei de hormoni. Dezechilibrul tiroidei dat de nivelul hormonilor prea scăzut sau prea ridicat se materilizează prin:

  • creşterea sau scăderea în greutate
  • umflarea gâtului
  • palpitaţii
  • hipertensiune arterială
  • tulburări ale ritmului cardiac
  • bradicardie
  • schimbarea bruscă a stării de dispoziţie
  • oboseală
  • iritabilitate
  • emotivitate accentuată
  • dificultate în a adormi
  • căderea părului, piele uscată
  • amorţeală la nivelul braţelor
  • constipaţie
  • forţă musculară redusă
  • tremur la nivelul mâinilor
  • infertilitate
  • dereglări menstruale, etc.

Un singur hormon dacă nu este secretat în cantitate potrivită generează probleme care compromit sănătatea şi viaţa de zi cu zi.

De aceea,  este bine să se ştie că există câteva „reguli de aur” care pot fi aplicate în prevenţia şi controlul disfuncţiilor glandei tiroide. Astfel, orice schimbare trebuie să inducă un semn de întrebare şi să ne conducă spre atitudinea potrivită. O altă regulă se referă la verificarea periodică a hormonilor din sânge  #analizeHumanamed. Examenul ecografic  este  necesar şi nu în ultimul rând consultul la specialitățile endocrinologie şi ginecologie.

Aşadar, când hormonii sunt secretaţi normal, atunci imunitatea e puternică, pielea arată normal, ciclul menstrual este regulat, psihicul e de fier şi există poftă de viaţă! #eCoolSăFiiSănătos
#AnalizeMedicaleHumanamed

off

Știați că…

joi, noiembrie 17, 2016 @ 08:11 AM

Infecția fungică a unghiei este o boală relativ frecventă în toată lumea, iar cel mai des se găsește în rândul persoaneloInfencția cu onicomicoză hiperbolizatr mai în vârstă, fiind mai rară în rândul copiilor?

Onicomicoza apare după contactul direct cu un fung, care începe să se dezvolte la nivelul unghiei. Ea este favorizată de căldura și umezeala locală. Degetele de la picioare sunt mai predispuse la infecții micotice ale unghiei, deoarece  picioarele se află deseori în pantofi, unde este întuneric, cald și umed – toate acestea constituind condițiile perfecte pentru ca boala să se dezvolte. Deseori, onicomicoza poate fi însoțită și de infecții bacteriene precum paronichia și panaritiu.

Factorii de risc care contribuie la apariția infecției unghiei sunt:

  • Sistemul imunitar deficitar, diabetul zaharat, insuficiența circulației periferice, vârsta (persoanele cu vârsta peste 60 de ani sunt mai predispuse în a dezvolta onicomicoze), sexul masculin, încălțămintea strâmtă, încăltamintea care păstreaza piciorul cald și umed, folosirea în comun cu alte cu alte personae a unor obiecte de uz personal precum pantofi, șosete, unghiere sau folosirea băilor și dușurilor publice. Nu în ultimul rând, ca factor de risc este lezarea unghiei.

Diagnosticul de laborator al onicomicozei se bazează pe identificarea ciupercii. Identificarea este destul de dificilă pentru că presupune condiții speciale de laborator și timp de lucru relativ îndelundat. Unele ciuperci au nevoie de minim 21 de zile pentru a se putea dezvolta și identifica.

În perioada tratamentului se recomandă  respectarea unei igiene riguroase. De asemenea, este importantă utilizarea articolelor din bumbac, a încălțămintei din piele, iar lenjeria de pat și șosetele este indicat să fie spălate la temperaturi cât mai ridicate.
Dincolo de aspectul neplăcut al unghiei, onicomicoza poate provoca disconfort progresiv, chiar durere.

Astfel,  un consult dermatologic și un diagnostic de laborator corect www.humanamed.ro facilitează tratarea onicomicozei cu succes!
#AnalizeHumanamed

#EcoolSaFiiSanatos

 

 

 

off

Începem săptămâna zâmbind

marți, noiembrie 15, 2016 @ 02:11 PM

zambet-luni-dimineata
Știați că…
Un simplu zâmbet are un efect semnificativ asupra stării de bine?

În general, mai mult de o treime din noi zâmbim mai mult de 20 de ori pe zi, în timp ce mai puțin de 14% dintre noi zâmbesc mai puțin de 5 ori pe zi.
Oamenii cu cele mai uimitoare super-puteri sunt copiii, pentru că super-puterea stă în zambet și în însușirea contagioasă a zâmbetului.
Cercetătorii au descoperit că un singur zâmbet poate genera același nivel de stimulare cerebrală precum consumul de ciocolată în cantitate mare.
Spre deosebire de ciocolată, zâmbetul chiar ne poate face mai sănătoși pentru că reduce nivelul hormonilor care induc stresul și crește nivelul endorfinei (moleculele fericirii), reducând totodată nivelul presiunii sanguine.

Zâmbetul ne poate face să fim mai atrăgători pentru ceilalți.
Zâmbetul îmbunătățește starea de sănătate, îmbunătățește relațiile dintre oameni și este lipsit de efecte adverse, nu are E-uri și nu îngrașă, zero calorii.
Vă dorim o săptămână plină de zâmbete!

Cu zâmbet,
Echipa HUMANAMED
#analizeHumanamed
#eCoolSaFiiZambitor
#eCoolSaFiiSanatos

off

Cel mai frumos diagnostic

marți, noiembrie 15, 2016 @ 02:11 PM

14937452_1057101977749711_2724836550661619671_n

În #laboratorulHUMANAMED, rezultatul analizelor nu presupune întotdeauna confirmarea unui diagnostic „incomod”, după cum o arată chiar biletul de trimitere alăturat.

Felicitări tăticului! Din experiența noastră îi spunem că acest „diagnostic” se tratează cu iubire și  multă responsabilitate! Felicitări medicului pentru acuratețea diagnosticului!
Felicitări tuturor celor care trăiesc sănătos!
#analizehumanamed #ecoolsafiisanatos

Echipa Humanamed

off

Știați că…

marți, noiembrie 15, 2016 @ 12:11 PM
anemia_alimentos

Astfel arată un platou sănătos pentru anemie. Nu e așa că e apetisant?

Comcomitent cu tratamentul medicamentos utilizat în corectarea anemiei se introduc în dietă și alimente care favorizează un aport considerabil de nutrienți esențiali organismului? Iată câteva dintre alimentele ușor de procurat care ar trebui introduse în alimentație măcar pe durata tratamentului:

  • Carnea roșie – cea miel sau de vită, în special inima și ficatul sunt foarte bogate în fier și B12.
  • Stridiile – foarte  bogate în fier și cupru
  • Sfecla roșie – contribuie la detoxifierea ficatului, repară și reactivează celulele roșii, foarte bogată în fier
  • Ouăle– un ou conține 1 mg de fier, fiind totodată o sursă importantă de antioxidanți si proteină
  • Curmalele – pe langa mangan, cupru, calciu și magneziu, curmalele contin 0,90 mg de fier/100gr
  • Melasa nesulfurată – bogată în acid folic, fier și vitamina B12
  • Legumele cu frunze verzi – spanac, pătrunjel, varză, urzici, broccoli, sunt o sursă importanta de fier
  • Nu sunt de exclus nici bananele, morcovii, iaurtul, alimente bogate în vitamina C, cea care ajută la o mai buna absorbție a fierului.

De reținut: ceaiul negru și nicotina (inclusiv fumatul pasiv) sunt contraindicate pe perioada tratamentului pentru că inhibă absorbția fierului în organism! Alimentația trebuie să fie echilibrată pentru că aportul unei cantităti prea mari de fier pe zi poate face dificilă sarcina organismului de a absorbi alte elemente necesare.
Astfel, cu o alimentație corectă, un tratament medicamentos corespunzator și o igienă a somnului, anemia se poate corecta. Mănâncă echilibrat și alege cele mai sănătoase produse pentru organismul  tău.

#analizeHUMANAMED #ecoolsafiisanatos

off

GRATIS – 5 analize din 10 parametri

duminică, februarie 14, 2016 @ 09:02 PM
Author: admin

PROFIL FB 14 02 20165 analize‬ GRATIS la alegere din 10 parametri: glicemie‬, colesterol‬ total,GFR‬, creatinina‬, acid‬ uric, TGP‬, bilirubina‬ totala, bilirubina directa, bilirubina indirecta si albumina‬.

!! IMPORTANT!! nu aveti nevoie de bilet de trimitere.

Va asteptam.

off

5 analize GRATIS fara bilet de trimitere

sâmbătă, mai 2, 2015 @ 09:05 PM
Author: admin

A4 doar 5 ANALIZE GRATIS  A4 25.03.2015 BIHON 755 humana copy

off

Discount de 45% pentru studenti

marți, iunie 3, 2014 @ 09:06 AM
Author: admin

A6-  01 IUNIE 2014 Flyer A6 HUMANAMED_analize gratis

off

Secretia otica, secretia conjunctivala

miercuri, octombrie 17, 2012 @ 09:10 AM
Author: admin
Analize medicale de laborator in Oradea-Humanamed

Analize medicale de laborator in Oradea-Humanamed

 Secretia otica, secretia conjunctivală se recoltează în cabinetul de specialitate si vor fi aduse în cel mai scurt timp în laborator pentru examinare. Se insămanteaza de regulă  pe medii cu geloză sange,pe medii selective si diferntiate pentru enterobacterii – (Mac Conkey, CLED, Levine) sau pe medii cromogene care permit identificarea rapidă a enterococilor, enterobacteriilor din grupul KESC (Klebsiella, Enterobacter, Serratia, Citrobacter), Proteus spp, Pseudomonas spp. Caracterele culturale ale coloniilor  vor fi completate cu caracterele biochimice si enzimatice (TSI, MIU, Simons, oxidaza ). Pe mediul Sabouraud  se urmareste cresterea coloniilor de Candida albicans si Aspergillus spp. Agentii etiologici bacterieni în otite si sinuzite sunt: stafilococul aureu, streptococii b/hemolitici (grup ACGF). Streptococcus pneumoniae (pneumococul) care se diferentiaza de Streptococcus viridans prin testarea sensibilitatii la optochina, Enterococcus spp, Proteus spp si frecvent Pseudomonas aeruginosa(otita înotătorilor). Leziunile conjunctivei sunt frecvent cauzate de Stafilococcus aureus, streptococii b hemolitici, Moraxella catharralis. Se izoleaza germenul si se efectuează antibiograma.

Biolog principal

Ecaterina Kovacs

off

Secretia nazala

luni, septembrie 24, 2012 @ 11:09 PM
Author: admin

Secretia nazala se recolteaza pentru depistarea portajului de Stafilococcus aureus. Se sterg pe rand ambele cavitati nazale anterioare cu tampon steril. Se urmaresc coloniile manito-pozitive pe mediul Chapman. Se efectueaza antibiograma dar si antifungigrama atunci cand se dezvolta colonii de fungi.

Biolog principal

Ecaterina Kovacs

off

Exudatul faringian (SNF)

joi, august 16, 2012 @ 09:08 AM
Author: admin

                cultura microbiologica pe placa Petri injumatatitaExudatul faringian se recoltează pentru diagnosticul faringitelor si al anginelor streptococice si fungice si depistarea unui portaj (Streptococ pyogen, Corynebacterium difteriae). Recoltarea se face înainte sau la 3-4 ore de la toaleta gurii . Se sterge ferm peretele posterior al faringelui si amigdalele cu un tampon steril. Examinarea se face în max 3 ore de la recoltare, altfel trebuie folosit un mediu de transport. Se descarcă tamponul pe mediu cu geloză sânge eventual si pe mediu Picke – pentru streptococi, în mediu Chapman pentru stafilococi manito-pozitivi si pe Sabouraud pentru candida. După incubare la 37°C timp de 24 ore sau 48 ore pentru fungi se va urmări prezenta coloniilor mici, de tip S, cu zonă largă de hemoliză β si se continuă identificarea grupei prin testarea la bacitracină (pentru grupul A) si latexaglutinare pentru încadrarea în celelalte grupe Lancefield (A, B, C, D, F, G). Nu este necesară efectuarea antibiogramei pentru streptococi hemolitici de grup A decât în caz de alergie a pacientului fată de penicilină. Prezenta de colonii mari de tip S, pigmentate, β-hemolitice pe geloză sânge si cresterea coloniilor manito-pozitive (galbene pe mediul Chapman) indică suspiciunea de Staphilococcus aureus. Se confirmă prin testul  coagulazei (stafilococii patogeni sunt coagulazo-pozitivi). Prezenta coloniilor mici, cenusii, fara hemoliză (enterococi), a coloniilor mari, mucoase (Klebsiella), a coloniilor cenusii, cu hemoliza clara si eventual luciu metalic (Pseudomonas aeruginosa) semnifica o disbacterioza orofaringiana si nu are relevanta clinica decat în situatia unei debilitati imunitare. Cresterea abundenta a coloniilor de tip S, mari, cremoase pe mediul Sabouraud indica o candidoza bucala. Candida albicans se identifica pe medii cromogene si prin testul filamentarii rapide (cateva colonii se incubeaza în ser uman sau de iepure, dupa 4 ore se urmareste la microscop aparitia unor prelungiri filamentoase (germ tubes). Se indica testarea sensibilitatii la antimicotice.

Biolog principal,

Ecaterina Kovacs

off

Schema diagnosticului microbiologic

joi, august 16, 2012 @ 09:08 AM
Author: admin

 

cultura microbiologie pe placa Petri impartita in 3 compartimenteSCHEMA DIAGNOSTICULUI MICROBIOLOGIC  

Laboratorul clinic HUMANAMED oferă servicii complexe de microbiologie care vin în ajutorul medicului în diagnosticul si tratamentul numeroaselor afectiuni cauzate de bacterii si fungi.

Produsul patologic recoltat fie în cabinetul de specialitate fie în laborator va fi supus unor examene directe: examen macroscopic sau/si /examen microscopic (preparat nativ și colorat cu albastru de metil, Gram, Giemsa etc). Acestora li se adauga examene complexe care duc la izolarea si identificarea germenului considerat agentul etiologic al infectiei, evidentierea antigenelor bacteriene si sensibilitatea la antibiotice, chimioterapice si antimicotice. Pentru anumiti agenti, schema de diagnostic poate fi completată cu dozarea anticorpilor specifici în sângele bolnavilor si a antigenelor specifice din anumite produse patologice (antigen Helicobacter Pylori).

Obtinerea unui rezultat corect impune respectarea următoarelor reguli preanalitice:

-prelevarea se face înainte instituirii tratamentului antimicrobian sau antifungic;

-se folosesc recipiente curate si sterilizate pentru a preveni contaminarea produselor (se indică utilizarea recipientelor tipizate de la farmacii sau laborator);

-recoltarea să fie corect efectuată pentru a preîntâmpina contaminarea în timpul recoltării;

-produsul să fie corect etichetat si transportat la laborator în cel mai scurt timp de preferintă pe mediu de transport.

Produsele patologice care pot fi examinate în laboratorul de bacteriologie Humanamed sunt: exudat faringian (SNF), secretie nazală, secretie otica, secretie conjunctivală, secretie vaginală, secretie uretrală, urocultură, coprocultură, leziuni tegumentare, scuame unghiale, fire de păr. Interpretarea rezultatelor culturilor se va face în contextul examenului clinic si al altor investigatii de către medicul curant.

Este important de stiut că organismul uman este populat de numerosi germeni rezidenti sau tranzitorii fără a cauza îmbolnăviri la persoane imunocompetente. Instituirea unui tratament antibacterian, antimicotic, este necesar doar dacă germenul izolat este considerat ca fiind agentul etiologic al infectiei.

Diagnosticul unei infectii bacteriene sau virale va tine cont si de alte teste cum ar fi: Hemoleucograma, VSH, ASLO, CRP, teste serologice de identificare a anticorpilor specifici.

Medicatia nejustificată cu antibiotice si antimicotice duce la distrugerea florei normale si implicit scăderea rezistentei fată de agentii patogeni. Tratamentul trebuie să fie instituit conform antibiogramei pentru a se evita cresterea rezistentei agentilor patogeni fată de antibiotice.

Biolog principal,

Ecaterina Kovacs

off

Strategii in conducerea terapiei cu anticoagulante

marți, iulie 17, 2012 @ 11:07 PM
Author: admin

STRATEGII IN CONDUCEREA TERAPIEI CU ANTICOAGULANTE,

 

Tratament-cu-anticoagulant

Tratament-cu-anticoagulant

 

Medicamentele anticoagulante previn formarea si extensia cheagului.Medicamentele antiagregante plachetare intervin in activitatea trombocitelor, iar medicatia trombolitica dizolva trombii existenti.

Din cadrul medicatiei anticoagulante se disting Heparina standard si fractionata si antivitamine K dicumarinice. Antiagregantele ce interfereaza cu activitatea trombocitelor sunt folosite pe scara larga sub forma de Aspirina,Clopidogrel,iar medicatia trombolitica sub forma Streptochinazei sau Urokinazei.

 

In terapia cu anticoagulante  sunt inclusi de obicei pacientii cu riscuri trombembolice,profilactic sau therapeutic in : tromboza venoasa,embolie pulmonara,embolie cardiaca,complicatii trombembolice din fibrilatia atriala,valvulopatii mitrale,dupa infarct miocardic,accident vascular cerebral,embolie sistemica.

Efectele adverse ale terapiei ci ACO trebuiesc bine cunoscute de pacienti pentru a le putea identifica in timp util. Cele mai frecvente sunt: hemoragii digestive,accidente vasculare cerebrale,hemoragii urogenitale,greata varsaturi,reactii alergice cutanate.

Factorii ce influenteaza riscul hemoragic sunt:

–          Intensitatea anticoagularii

–          Boli associate

–          Medicamente associate

–          Varsta

–          Calitatea menagementului therapeutic

La varstnici exista particularitati legate de un risc hemoragic crescut prin sensibilitate crescuta la doze uzuale,asocierea unor comorbiditati,interactiuni medicamentoase,risc crescut de sangerare asociat varstei.

     Eficacitatea anticoagularii se monitorizeaza prin valoarea INR:

-tratament subdozat-eficacite scazuta la valori INR sub 2

-ineficient<1,5

-tratament supradozat cu siguranta compromisa la INR>4

-tinta terapeutica este situate in intervalul 2-3 pentru majoritatea situatiilor,exceptie protezele valvulare mecanice si anumite tromboze unde intervalul INR optim este intre 2,5-3,5

 Monitorizarea INR se va face diferentiat.

-Inainte de initierea tratamentului

-zilnic pana la INR tinta

-urmarirea stabilitatii la 2 zile

-monitorizare saptamanala in prima luna

-monitorizare lunara sau ori de cate ori se considera necesitate reajustarii dozelor sau la asocierea unor medicamente ce potenteaza efectul anticoagulant.

Pacientul va fi riguros instruit asupra efectelor secundare hemoragice,asupra precautilor impuse de tratamente asociate si asupra regimului alimentar avand in vedere ca sunt alimente care pot modifica raspunsul la terapia ACO

 Medicamente ce potenteaza efectul ACO:

-Acetaminofen

-Aspirina

-Acid nalidixic

-Amiodarona

-Antidiabetice orale

-Cefalosporinele

-Chinidina

-Cimetidina

-Ciprofloxacin

-clofibrat

-Cloralfibrat

-Cotrimazol

-Disopiramida

-Disulfiram

-Eritromicina

-Fenilbutazona

-Fenitoin

-Fluorouracil

-Fluconazol

-Heparina

-Indometacin

-Itraconazol

-Ketoprofen

-Lovastatin

-Metronidazol

-Miconazol

-Norfloxacin

-Omeprazol

-Piroxicam

-Propranolol

-Salicilati topici

-Steroizi anabolizanti

-Tamoxifen

-Tetraciclina

-Vaccine antigripal

Medicamente ce inhiba efectul ACO:

-azatioprina

-barbiturica

-carbamazepina

-ciclosporina

-clordiazepoxid

-contraceptive orale

-dicloxacilina

-diuretice tiazidice

-nafcilina

-rifampicina

-sucralfat

-trazodon

 

Cresterea INR in afectiuni asociate

-afectiuni hepatice

-cancer

-colagenoze

-deficite alimentare

-deficit de vitamina K

Diaree

Discrazii sanguine

Hipertiroidism

Insuficienta cardiaca

Malnutritie

Steatoree

Temperature crescuta

Vreme calda prelungit

Scaderea INR

 

Dieta bogata in vit K

Edeme

Rezistenta ereditara la cumarinice

Hiperlipemie

Hipotiroidism

Sindrom nefrotic

 

ACO fiind antivitamine K este important de cunoscut rolul alimentatiei in tratamentul cu anticoagulante.

Exista alimente cu continut crescut de vitaminaK ce pot reduce eficienta ACO

Exemple:

Alge

Andive

Broccoli

Castraveti

Ceai verde

Ceapa verde

Maioneza

Menta

Mustar

Patrunjel

Salata

Spanac

Ulei de masline

Ulei soia

Varza de bruxelles

Alimente cu continut scazut de vitamina K

Anghinare

Cafea

Ceapa alba

Conopida

Faina

Mar rosu

Oua

Paine

Produse lactate

Radacinoase

Rosii

Telina

Unt

In concluzie terapia cu ACO este o terapie cu influente multifactoriale ce trebuiesc avute in vedere atat la initierea tratamentului cat si  pe parcurs, motiv pentru care urmarirea statusului coagularii este o problema esentiala asupra careia pacientul trebuie informat si evaluat cu scopul unui rezultat optim terapeutic.

 

Medic primar

Dr.Oros Delia

 

off

Hipotiroidismul gestational

joi, mai 24, 2012 @ 07:05 AM
Author: admin

HIPOTIROIDISMUL GESTATIONAL

 

 

burtica-gravida       Hipotiroidismul se traduce printr-un deficit al hormonilor tiroidieni  care daca apare pe parcursul sarcinii poate avea efecte nefaste asupra produsului de conceptie.Un studiu efectuat in acest sens a evidentiat faptul ca deficitul la femeile gravide se situeaza intre 3-15 % in functie de zonele geografice(SUA si EUROPA),dar din pacate doar o parte sunt tratate corespunzator. Mecanismul hipotiroidismului de sarcina este in cele mai multe cazuri imun(tiroidita autoimuna) dar si prin deficit de iod.

S-a constatat ca predispozitia este mai mare la femeile cu varsta intre 35-45 ani fata de o incidenta scazuta la grupa 18-25 ani De asemenea femeile cu obezitate de grad II si III,dezvolta hipotiroidism gestational intr-o proportie de 2,5 ori mai mare decat cele normoponderale.

Efectele deficitului hormonal asupra femeii se traduce prin :

-tulburari menstruale cu amenoree

-sterilitate

-iminenta de avort

– nastere prematura

Deficitul hormonal asupra fatului poate genera probleme severe de dezvoltare intrauterine de la greutate scazuta la nastere pana la malformatii fetale, dezvoltarea insuficienta  a creerului cu deficit intelectual, moarte fetala.

 

Gradul de risc este corelat cu severitatea hipotiroidismului matern si cu momentul instalarii acestuia motiv pentru care este importanta investigarea functiei tiroidiene inainte de conceptie,la inceputul sarcinii si in prima jumatate a ei cand se produc procesele de organogeneza.

Efectele dezvoltarii intelectuale la copii pot apare si la deficite minore asa incat un tratament eficient si precoce se impune in orice situatie de deficit.

 

Elemente de diagnostic clinic la femei pot constitui:

-toleranta scazuta la frig

-somnolenta cu deficit de concentrare si atentie,depresie

-crestere in greutate cu apetit redus

 

ATENTIE :

La femeile cu hipotiroidism gestational netratat boala se mentine si dupa nastere in proportie de 12%. (Revista americana de endocrinologie clinica dec 2011)

Medic primar laborator clinic

Dr.Oros Delia

 

off

AI GRIJA DE INIMA TA

duminică, martie 4, 2012 @ 06:03 PM
Author: admin

In perioada 05.03.2012-16.03.2012 in cadrul campaniei”AI GRIJA DE INIMA TA”,laboratorul clinic HUMANAMED efectueaza testarea timpului de coagulare + INR gratuit bolnavilor care se afla sub tratament cu anticoagulante.
Relatii la telefon: 0770-115860 sau 0722-265762
Program de recoltari 07:30-11:00 in fiecare zi lucratoare.

off