Follow Us
Archive for the ‘Blog’ Category
Experienta HUMANAMED cu Robert, copilaş afectat de autism
Joi, 22.12.2016, înainte de Crăciun, în #laboratorul HUMANAMED au venit pentru a ne spune că au nevoie de analize, părinţii lui Robert, copilaş afectat de autism.
Mama si tatăl lui Robert, părinţi bine intenţionati, au încercat să ne pună în temă cu situaţia lui Robert deoarece ei doreau ca noi să ştim la ce să ne aşteptăm. Ne-au spus că Robert are patru anişori, s-a născut in Suedia, acolo a fost diagnosticat cu autism, că e agitat, e necooperant, că nu i s-a mai recoltat sânge din venă şi că nu va fi foarte uşor să ne facem treaba.
Am căutat să evaluam situaţia lui Robert prin prisma minţii, a sufletului, a profesiei şi a statutului de părinte. Am dedus că nu va fi uşor, dar ne-am spus că noi mergem vineri la serviciu pentru a-l ajuta pe Robert şi pe părinţii lui, dorim să ne facem treaba aşa cum ştim noi mai bine si că sărbătorile care urmează vor fi şi mai frumoase ştiind că am făcut pentru Robert şi familia sa tot ceea ce este omeneşte posibil ( si pentru toţi care solicită serviciile noastre).
Acesta a fost gândul care ne-a animat mersul la serviciu, gând care ne însoţeşte mereu!
Vineri, în jurul orei 10 a ajuns în laborator Robert, un copil frumos, însoţit de mama şi tatăl său. Nu ne-a luat mult timp să iniţiem o relaţie cu Robert, l-am lăsat un pic să se acomodeze cu ambianţa laboratorului, să cunoască echipa medicală şi să se joace cu jucăriile ce le avem noi pregătite pentru copii.
În acest timp noi am stat de vorbă cu părinţii lui Robert. Aici am avut cea mai frumoasă constatare! Putem spune că am cunoscut cei mai realişti părinti ai unui copil cu autism! Părinţii lui Robert sunt din Dobrogea, Robert s-a născut în Suedia, dar s-au întors în România şi au ales să se instaleze în Oradea pentru că ,,aici în Oradea oamenii sunt altfel, iar calitatea serviciilor este asemănătoare celor din Suedia”
I-am intrebat dacă ei consideră că vaccinurile au cauzat apariţia autismului şi mi-au răspuns ,, nu vaccinurile sunt vinovate pentru că exista o deficieţă genetică, mai avem o fetiţă mai mică şi ea a fost vaccinată şi nu are nicio afecţiune. Nu am renunţat la vaccinuri!” Acum Robert face terapie, iar starea lui este mult îmbunătăţită.
Recoltarea de sânge s-a desfăşurat rapid şi fără probleme.Robert a plecat acasă liniştit, iar noi am primit sărbătorile cu mai multă împăcare.
Am primit reconfirmarea că în cazul autismului, dar şi în alte situaţii problemă, una din cele mai importante condiţii de rezolvare sau ameliorare a situaţiei este obiectivitatea cu care părinţii evaluează situaţia. Este mult mai eficient să fim realişti, să fim obiectivi, să stim ce avem de făcut pentru a corecta sau îmbunătăţii situaţia decât să ne victimizăm şi să acuzăm că vaccinurile sunt vinovate pentru spectrul actual de boli care apar la copiii din aceste vremuri.
Atunci când ne adunăm mai multi oameni conduşi de bunăvoinţă şi pricepere, părinţi, cadre medicale, specialişti în jurul unui scop comun, rezulatatele bune nu întârzie să apară.
Felicitări părinţilor pentru ceea ce faceţi pentru Robert!
#eCoolSăFiiSănătos
#AnalizeMedicaleHumanamed
Robert, şi tu o să fii sănătos!
Știați că…
Faptele bune au un rol determinant în reglarea tensiunii arteriale?
De câte ori facem o faptă bună ne simțim imediat mai bine, mai energici, mai împliniţi. Specialiștii au descris aceasta emoţie ca fiind ,,euforia ajutorului”.
Un studiu faimos a fost publicat în anii 1990, pe baza notițelor personale şi jurnalelor unui grup de călugăriţe din perioada anilor 1930. În urma acestui studiu s-a observat că persoanele care transmiteau emoții pozitive prin gândurile împărtăşite au trăit în medie cu 10 ani mai mult decât celelalte persoane. Concluzia studiului scoate în evidenţă faptul că manifestarea faptelor bune reduce nivelul de stres şi implicit oferă o linişte sufletească ce permite organismului să se refacă.
În anul 2013, un alt studiu a analizat conexiunea dintre manifestarea faptelor bune şi riscul de hipertensiune arterială. Cercetătorii au descoperit că adulții peste 50 de ani care au activat ca voluntari în diverse sectoare de activitate, unde au manifestat altruism, au avut un risc cu 40% mai mic de a dezvolta hipertensiune arterială 4 ani mai tărziu.
Lumea medicală ne încurajează să reducem nivelul de stres. Sub influenţa stresului, corpul nostru secretă cortizol, un hormon ce induce senzația de alertă, de răspuns la stimuli, ne creşte pulsul şi se intensifică respiraţia. Fiind stresați în fiecare zi ajungem să credem că această stare este normală și ne obişnuim cu ea, însă sistemul imunitar şi cel cardiovascular au de suferit. Efectele stresului se manifestă prin imunitate scăzută, îmbolnăviri frecvente, îmbătrâniri premature.
Sigur că, în cresterea tensiunii arteriale, pe lăngă stres, mai sunt și alte cauze, precum: valorile fracțiilor de colesterol şi valoarea trigliceridelor din sânge #analizehumanamed.
Dar dincolo de toate acestea, studiile ne spun că „euforia ajutorului” este una din cele mai intense emoţii care ne ajută sa scăpam de stres. În timpul actelor de altruism s-au observat manifestări pozitive cu rolul de a reduce stresul. Când suntem generoşi, creierul nostru secretă oxitocina, hormon recunoscut pentru rolul esenţial în dezvoltarea simțului matern şi al încrederii în ceilalţi. Mai sunt şi alți hormoni asociaţi cu starea de bine, anume: endorfina şi dopamina, ambii secretați imediat ce realizăm o faptă bună care ne face să ne simţim împliniţi şi empatici.
Așadar, altruismul, reglarea fracţiilor de colesterol şi a trigliceridelor din sânge favorizează normalizarea tensiunii arteriale! #eCoolSaFiiSanatos #AnalizeHumanamed
O săptămână împlinită cu fapte bune!
Echipa Humanamed
Știați că…
Infecția fungică a unghiei este o boală relativ frecventă în toată lumea, iar cel mai des se găsește în rândul persoanelor mai în vârstă, fiind mai rară în rândul copiilor?
Onicomicoza apare după contactul direct cu un fung, care începe să se dezvolte la nivelul unghiei. Ea este favorizată de căldura și umezeala locală. Degetele de la picioare sunt mai predispuse la infecții micotice ale unghiei, deoarece picioarele se află deseori în pantofi, unde este întuneric, cald și umed – toate acestea constituind condițiile perfecte pentru ca boala să se dezvolte. Deseori, onicomicoza poate fi însoțită și de infecții bacteriene precum paronichia și panaritiu.
Factorii de risc care contribuie la apariția infecției unghiei sunt:
- Sistemul imunitar deficitar, diabetul zaharat, insuficiența circulației periferice, vârsta (persoanele cu vârsta peste 60 de ani sunt mai predispuse în a dezvolta onicomicoze), sexul masculin, încălțămintea strâmtă, încăltamintea care păstreaza piciorul cald și umed, folosirea în comun cu alte cu alte personae a unor obiecte de uz personal precum pantofi, șosete, unghiere sau folosirea băilor și dușurilor publice. Nu în ultimul rând, ca factor de risc este lezarea unghiei.
Diagnosticul de laborator al onicomicozei se bazează pe identificarea ciupercii. Identificarea este destul de dificilă pentru că presupune condiții speciale de laborator și timp de lucru relativ îndelundat. Unele ciuperci au nevoie de minim 21 de zile pentru a se putea dezvolta și identifica.
În perioada tratamentului se recomandă respectarea unei igiene riguroase. De asemenea, este importantă utilizarea articolelor din bumbac, a încălțămintei din piele, iar lenjeria de pat și șosetele este indicat să fie spălate la temperaturi cât mai ridicate.
Dincolo de aspectul neplăcut al unghiei, onicomicoza poate provoca disconfort progresiv, chiar durere.
Astfel, un consult dermatologic și un diagnostic de laborator corect www.humanamed.ro facilitează tratarea onicomicozei cu succes!
#AnalizeHumanamed
Susținem DISCOVER!
Ne bucurăm că am putut fi parte din primul proiect Discover în Oradea, în vara ce tocmai a trecut: comunicarea, creativitatea, lucrul în echipă, responsabilitatea și conștientizarea propriilor calități sunt indispensabile pentru o societate sănătoasă.
Felicitări promotorilor, părinților și copiilor care au participat! #discoveroradea #laboratorhumanamed
Echipa Humanamed
evaluare risc cardiovascular-prostata-reumatice-osteoporoza-renala-hepatica-tiroida-copii-humanamed laborator analize medicale
GRATIS – 5 analize medicale
Laboratorul Humanamed va ofera 5 analize medicale GRATIS:
glicemie, fosfor seric, creatinina serica, colesterol total, albumina.
Va asteptam in fiecare zi lucratoare orele 07: 30 – 11:00.
Va dorim multa sanatate.
Echipa laboratorului Humanamed.
HEMORAGIILE OCULTE IN MATERIILE FECALE
Determinarea hemoragiilor oculte in materiile fecale este deosebit de importanta pentru medicina preventiva si in monitorizarea cancerului colo-rectal sau a sangerarilor gastrointestinale de orice natura. In mod normal, sangele este absent in materiile fecale. Prezenta acestuia indica o afectiune a tractului gastro-intestinal: ulcer duodenal, hernie hiatala, polipoza gastrica, diverticuli colonici, retrocolita ulcero-hemoragica, hemoroizi interni, carcinom colorectal.
Laboratorul HUMANAMED utilizeaza teste imunochimice care detecteaza niveluri foarte mici ale hemoglobinei umane: minim 25 ng/gram de materie fecala. Testul nu interfera cu hemoglobina animala, deci nu este necesar regimul fara carne.
Sangerarea gastrointestinala poate fi continua sau intermitenta.Medicul specialist va poate recomanda efectuarea testului in trei zile consecutive sau la alte intervale de timp.Studiile actuale arata ca utilizarea regulata a acestui test, recomandat in special la persoanele peste 45 de ani reduce semnificativ mortalitatea prin cancer colo-rectal.
Un test pozitiv trebuie completat cu alte investigatii de laborator(hemograma, sideremie, vsh, antigen carcinoembrionar CEA, CA 19-9, etc)si cu alte proceduri de diagnostic:fibroscopie, endoscopie, colonoscopie etc, pentru a determina cauza exacta a sangerarii.
ATENTIE : se va evita contaminarea probei cu sange menstrual, sange din urina, sange provenit din hemoroizi externi sau din cauza constipatiei.
Biolog ECATERINA KOVACS
Importanta FOSFORULUI pentru organism
IMPORTANTA FOSFORULUI PENTRU ORGANISM
Fosforul este un mineral care se gaseste in principal in oase si dinti dar participa in toate reactiile chimice si fiziologice din organism.
Are rol important in transmiterea impulsurilor nervoase, este un”carburant energetic”
– ajuta la regularizarea batailor cardiace si functionarea normala a rinichilor
– sporeste vigoarea si capacitatea de regenerare a organismului, ajuta in procesele de crestere si vindecare
– sporeste capacitatea intelectuala si rezistenta la efort psihic ; ajuta la producerea naturala a lecitinei
– stimuleaza contractia musculara
– intareste dintii si oasele
Fosforul este prezent in multe produse alimentare (carne, lactate, peste, vegetale, bauturi gazoase) astfel, deficitul de fosfor apare destul de rar intr-o alimentatie sanatoasa.Totusi, in stari de oboseala, stres, amortirea extremitatilor, iritabilitate, modificari bruste de greutate, respiratie dificila, slabiciune musculara, tulburari digestive cronice trebuie evaluat nivelul fosforului seric, impreuna cu cel al calciului si al magneziului.
Se recomanda de asemenea determinarea fosforului seric in boli osoase, boli renale, boli paratiroidiene, alcoolism cronic, suspiciune de deficit de vitamina D.
Este recomandat ca persoanele care depun efort psihic, cele care tin diete alimentare, femeile trecute de 40 ani sa consume alimente bogate in fosfor.Pe de alta parte, consumul de bauturi gazoase si anumite medicamente pot creste excesiv nivelul fosforului seric, ceea ce duce la hipocalcemie (cele doua elemente fiind in relatie inversa).
Biolog
Ecaterina Kovacs
Certificat de inregistrare ISO laborator analize medicale Oradea HUMANAMED
Paradentosis
Lorem ipsum dolor amet laboris consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit.At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum.
At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id est laborum et dolorum fuga. Et harum quidem rerum facilis est et expedita distinctio.
Nam libero tempore, cum soluta nobis est eligendi optio cumque nihil impedit quo minus id quod maxime placeat facere possimus, omnis voluptas assumenda est, omnis dolor repellendus. Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet ut et voluptates repudiandae sint et molestiae non recusandae.
Cleveland Doctors
Lorem ipsum dolor amet laboris consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit.At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum.
At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id est laborum et dolorum fuga. Et harum quidem rerum facilis est et expedita distinctio.
Nam libero tempore, cum soluta nobis est eligendi optio cumque nihil impedit quo minus id quod maxime placeat facere possimus, omnis voluptas assumenda est, omnis dolor repellendus. Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet ut et voluptates repudiandae sint et molestiae non recusandae.
Surgical Oncology
Lorem ipsum dolor amet laboris consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit.At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum.
At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id est laborum et dolorum fuga. Et harum quidem rerum facilis est et expedita distinctio.
Nam libero tempore, cum soluta nobis est eligendi optio cumque nihil impedit quo minus id quod maxime placeat facere possimus, omnis voluptas assumenda est, omnis dolor repellendus. Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet ut et voluptates repudiandae sint et molestiae non recusandae.
Secretia otica, secretia conjunctivala
Secretia otica, secretia conjunctivală se recoltează în cabinetul de specialitate si vor fi aduse în cel mai scurt timp în laborator pentru examinare. Se insămanteaza de regulă pe medii cu geloză sange,pe medii selective si diferntiate pentru enterobacterii – (Mac Conkey, CLED, Levine) sau pe medii cromogene care permit identificarea rapidă a enterococilor, enterobacteriilor din grupul KESC (Klebsiella, Enterobacter, Serratia, Citrobacter), Proteus spp, Pseudomonas spp. Caracterele culturale ale coloniilor vor fi completate cu caracterele biochimice si enzimatice (TSI, MIU, Simons, oxidaza ). Pe mediul Sabouraud se urmareste cresterea coloniilor de Candida albicans si Aspergillus spp. Agentii etiologici bacterieni în otite si sinuzite sunt: stafilococul aureu, streptococii b/hemolitici (grup ACGF). Streptococcus pneumoniae (pneumococul) care se diferentiaza de Streptococcus viridans prin testarea sensibilitatii la optochina, Enterococcus spp, Proteus spp si frecvent Pseudomonas aeruginosa(otita înotătorilor). Leziunile conjunctivei sunt frecvent cauzate de Stafilococcus aureus, streptococii b hemolitici, Moraxella catharralis. Se izoleaza germenul si se efectuează antibiograma.
Biolog principal
Ecaterina Kovacs
Secretia nazala
Secretia nazala se recolteaza pentru depistarea portajului de Stafilococcus aureus. Se sterg pe rand ambele cavitati nazale anterioare cu tampon steril. Se urmaresc coloniile manito-pozitive pe mediul Chapman. Se efectueaza antibiograma dar si antifungigrama atunci cand se dezvolta colonii de fungi.
Biolog principal
Ecaterina Kovacs
Hello World !
Lorem ipsum dolor amet laboris consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit.At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum.
At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id est laborum et dolorum fuga. Et harum quidem rerum facilis est et expedita distinctio.
Nam libero tempore, cum soluta nobis est eligendi optio cumque nihil impedit quo minus id quod maxime placeat facere possimus, omnis voluptas assumenda est, omnis dolor repellendus. Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet ut et voluptates repudiandae sint et molestiae non recusandae.
Exudatul faringian (SNF)
Exudatul faringian se recoltează pentru diagnosticul faringitelor si al anginelor streptococice si fungice si depistarea unui portaj (Streptococ pyogen, Corynebacterium difteriae). Recoltarea se face înainte sau la 3-4 ore de la toaleta gurii . Se sterge ferm peretele posterior al faringelui si amigdalele cu un tampon steril. Examinarea se face în max 3 ore de la recoltare, altfel trebuie folosit un mediu de transport. Se descarcă tamponul pe mediu cu geloză sânge eventual si pe mediu Picke – pentru streptococi, în mediu Chapman pentru stafilococi manito-pozitivi si pe Sabouraud pentru candida. După incubare la 37°C timp de 24 ore sau 48 ore pentru fungi se va urmări prezenta coloniilor mici, de tip S, cu zonă largă de hemoliză β si se continuă identificarea grupei prin testarea la bacitracină (pentru grupul A) si latexaglutinare pentru încadrarea în celelalte grupe Lancefield (A, B, C, D, F, G). Nu este necesară efectuarea antibiogramei pentru streptococi hemolitici de grup A decât în caz de alergie a pacientului fată de penicilină. Prezenta de colonii mari de tip S, pigmentate, β-hemolitice pe geloză sânge si cresterea coloniilor manito-pozitive (galbene pe mediul Chapman) indică suspiciunea de Staphilococcus aureus. Se confirmă prin testul coagulazei (stafilococii patogeni sunt coagulazo-pozitivi). Prezenta coloniilor mici, cenusii, fara hemoliză (enterococi), a coloniilor mari, mucoase (Klebsiella), a coloniilor cenusii, cu hemoliza clara si eventual luciu metalic (Pseudomonas aeruginosa) semnifica o disbacterioza orofaringiana si nu are relevanta clinica decat în situatia unei debilitati imunitare. Cresterea abundenta a coloniilor de tip S, mari, cremoase pe mediul Sabouraud indica o candidoza bucala. Candida albicans se identifica pe medii cromogene si prin testul filamentarii rapide (cateva colonii se incubeaza în ser uman sau de iepure, dupa 4 ore se urmareste la microscop aparitia unor prelungiri filamentoase (germ tubes). Se indica testarea sensibilitatii la antimicotice.
Biolog principal,
Ecaterina Kovacs
Schema diagnosticului microbiologic
SCHEMA DIAGNOSTICULUI MICROBIOLOGIC
Laboratorul clinic HUMANAMED oferă servicii complexe de microbiologie care vin în ajutorul medicului în diagnosticul si tratamentul numeroaselor afectiuni cauzate de bacterii si fungi.
Produsul patologic recoltat fie în cabinetul de specialitate fie în laborator va fi supus unor examene directe: examen macroscopic sau/si /examen microscopic (preparat nativ și colorat cu albastru de metil, Gram, Giemsa etc). Acestora li se adauga examene complexe care duc la izolarea si identificarea germenului considerat agentul etiologic al infectiei, evidentierea antigenelor bacteriene si sensibilitatea la antibiotice, chimioterapice si antimicotice. Pentru anumiti agenti, schema de diagnostic poate fi completată cu dozarea anticorpilor specifici în sângele bolnavilor si a antigenelor specifice din anumite produse patologice (antigen Helicobacter Pylori).
Obtinerea unui rezultat corect impune respectarea următoarelor reguli preanalitice:
-prelevarea se face înainte instituirii tratamentului antimicrobian sau antifungic;
-se folosesc recipiente curate si sterilizate pentru a preveni contaminarea produselor (se indică utilizarea recipientelor tipizate de la farmacii sau laborator);
-recoltarea să fie corect efectuată pentru a preîntâmpina contaminarea în timpul recoltării;
-produsul să fie corect etichetat si transportat la laborator în cel mai scurt timp de preferintă pe mediu de transport.
Produsele patologice care pot fi examinate în laboratorul de bacteriologie Humanamed sunt: exudat faringian (SNF), secretie nazală, secretie otica, secretie conjunctivală, secretie vaginală, secretie uretrală, urocultură, coprocultură, leziuni tegumentare, scuame unghiale, fire de păr. Interpretarea rezultatelor culturilor se va face în contextul examenului clinic si al altor investigatii de către medicul curant.
Este important de stiut că organismul uman este populat de numerosi germeni rezidenti sau tranzitorii fără a cauza îmbolnăviri la persoane imunocompetente. Instituirea unui tratament antibacterian, antimicotic, este necesar doar dacă germenul izolat este considerat ca fiind agentul etiologic al infectiei.
Diagnosticul unei infectii bacteriene sau virale va tine cont si de alte teste cum ar fi: Hemoleucograma, VSH, ASLO, CRP, teste serologice de identificare a anticorpilor specifici.
Medicatia nejustificată cu antibiotice si antimicotice duce la distrugerea florei normale si implicit scăderea rezistentei fată de agentii patogeni. Tratamentul trebuie să fie instituit conform antibiogramei pentru a se evita cresterea rezistentei agentilor patogeni fată de antibiotice.
Biolog principal,
Ecaterina Kovacs
Strategii in conducerea terapiei cu anticoagulante
STRATEGII IN CONDUCEREA TERAPIEI CU ANTICOAGULANTE,
Medicamentele anticoagulante previn formarea si extensia cheagului.Medicamentele antiagregante plachetare intervin in activitatea trombocitelor, iar medicatia trombolitica dizolva trombii existenti.
Din cadrul medicatiei anticoagulante se disting Heparina standard si fractionata si antivitamine K dicumarinice. Antiagregantele ce interfereaza cu activitatea trombocitelor sunt folosite pe scara larga sub forma de Aspirina,Clopidogrel,iar medicatia trombolitica sub forma Streptochinazei sau Urokinazei.
In terapia cu anticoagulante sunt inclusi de obicei pacientii cu riscuri trombembolice,profilactic sau therapeutic in : tromboza venoasa,embolie pulmonara,embolie cardiaca,complicatii trombembolice din fibrilatia atriala,valvulopatii mitrale,dupa infarct miocardic,accident vascular cerebral,embolie sistemica.
Efectele adverse ale terapiei ci ACO trebuiesc bine cunoscute de pacienti pentru a le putea identifica in timp util. Cele mai frecvente sunt: hemoragii digestive,accidente vasculare cerebrale,hemoragii urogenitale,greata varsaturi,reactii alergice cutanate.
Factorii ce influenteaza riscul hemoragic sunt:
– Intensitatea anticoagularii
– Boli associate
– Medicamente associate
– Varsta
– Calitatea menagementului therapeutic
La varstnici exista particularitati legate de un risc hemoragic crescut prin sensibilitate crescuta la doze uzuale,asocierea unor comorbiditati,interactiuni medicamentoase,risc crescut de sangerare asociat varstei.
Eficacitatea anticoagularii se monitorizeaza prin valoarea INR:
-tratament subdozat-eficacite scazuta la valori INR sub 2
-ineficient<1,5
-tratament supradozat cu siguranta compromisa la INR>4
-tinta terapeutica este situate in intervalul 2-3 pentru majoritatea situatiilor,exceptie protezele valvulare mecanice si anumite tromboze unde intervalul INR optim este intre 2,5-3,5
Monitorizarea INR se va face diferentiat.
-Inainte de initierea tratamentului
-zilnic pana la INR tinta
-urmarirea stabilitatii la 2 zile
-monitorizare saptamanala in prima luna
-monitorizare lunara sau ori de cate ori se considera necesitate reajustarii dozelor sau la asocierea unor medicamente ce potenteaza efectul anticoagulant.
Pacientul va fi riguros instruit asupra efectelor secundare hemoragice,asupra precautilor impuse de tratamente asociate si asupra regimului alimentar avand in vedere ca sunt alimente care pot modifica raspunsul la terapia ACO
Medicamente ce potenteaza efectul ACO:
-Acetaminofen
-Aspirina
-Acid nalidixic
-Amiodarona
-Antidiabetice orale
-Cefalosporinele
-Chinidina
-Cimetidina
-Ciprofloxacin
-clofibrat
-Cloralfibrat
-Cotrimazol
-Disopiramida
-Disulfiram
-Eritromicina
-Fenilbutazona
-Fenitoin
-Fluorouracil
-Fluconazol
-Heparina
-Indometacin
-Itraconazol
-Ketoprofen
-Lovastatin
-Metronidazol
-Miconazol
-Norfloxacin
-Omeprazol
-Piroxicam
-Propranolol
-Salicilati topici
-Steroizi anabolizanti
-Tamoxifen
-Tetraciclina
-Vaccine antigripal
Medicamente ce inhiba efectul ACO:
-azatioprina
-barbiturica
-carbamazepina
-ciclosporina
-clordiazepoxid
-contraceptive orale
-dicloxacilina
-diuretice tiazidice
-nafcilina
-rifampicina
-sucralfat
-trazodon
Cresterea INR in afectiuni asociate
-afectiuni hepatice
-cancer
-colagenoze
-deficite alimentare
-deficit de vitamina K
Diaree
Discrazii sanguine
Hipertiroidism
Insuficienta cardiaca
Malnutritie
Steatoree
Temperature crescuta
Vreme calda prelungit
Scaderea INR
Dieta bogata in vit K
Edeme
Rezistenta ereditara la cumarinice
Hiperlipemie
Hipotiroidism
Sindrom nefrotic
ACO fiind antivitamine K este important de cunoscut rolul alimentatiei in tratamentul cu anticoagulante.
Exista alimente cu continut crescut de vitaminaK ce pot reduce eficienta ACO
Exemple:
Alge
Andive
Broccoli
Castraveti
Ceai verde
Ceapa verde
Maioneza
Menta
Mustar
Patrunjel
Salata
Spanac
Ulei de masline
Ulei soia
Varza de bruxelles
Alimente cu continut scazut de vitamina K
Anghinare
Cafea
Ceapa alba
Conopida
Faina
Mar rosu
Oua
Paine
Produse lactate
Radacinoase
Rosii
Telina
Unt
In concluzie terapia cu ACO este o terapie cu influente multifactoriale ce trebuiesc avute in vedere atat la initierea tratamentului cat si pe parcurs, motiv pentru care urmarirea statusului coagularii este o problema esentiala asupra careia pacientul trebuie informat si evaluat cu scopul unui rezultat optim terapeutic.
Medic primar
Dr.Oros Delia
Hipotiroidismul gestational
HIPOTIROIDISMUL GESTATIONAL
S-a constatat ca predispozitia este mai mare la femeile cu varsta intre 35-45 ani fata de o incidenta scazuta la grupa 18-25 ani De asemenea femeile cu obezitate de grad II si III,dezvolta hipotiroidism gestational intr-o proportie de 2,5 ori mai mare decat cele normoponderale.
Efectele deficitului hormonal asupra femeii se traduce prin :
-tulburari menstruale cu amenoree
-sterilitate
-iminenta de avort
– nastere prematura
Deficitul hormonal asupra fatului poate genera probleme severe de dezvoltare intrauterine de la greutate scazuta la nastere pana la malformatii fetale, dezvoltarea insuficienta a creerului cu deficit intelectual, moarte fetala.
Gradul de risc este corelat cu severitatea hipotiroidismului matern si cu momentul instalarii acestuia motiv pentru care este importanta investigarea functiei tiroidiene inainte de conceptie,la inceputul sarcinii si in prima jumatate a ei cand se produc procesele de organogeneza.
Efectele dezvoltarii intelectuale la copii pot apare si la deficite minore asa incat un tratament eficient si precoce se impune in orice situatie de deficit.
Elemente de diagnostic clinic la femei pot constitui:
-toleranta scazuta la frig
-somnolenta cu deficit de concentrare si atentie,depresie
-crestere in greutate cu apetit redus
ATENTIE :
La femeile cu hipotiroidism gestational netratat boala se mentine si dupa nastere in proportie de 12%. (Revista americana de endocrinologie clinica dec 2011)
Medic primar laborator clinic
Dr.Oros Delia
BOALA LYME (BORELIOZA) – boala bacteriana transmisa prin intepatura de capusa
BOALA LYME (BORELIOZA) – boala bacteriana transmisa prin intepatura de capusa
Boala Lyme data de Borrelia burgdorferi este o boala bacteriana transmisa prin intepatura de capusa.Boala are o raspandire geografica situate la nivelul Statelor Unite ale Americii mai mult pe coasta atlantica si pacifica mai putin in zonele centrale,si in bazinul Marii Mediterane pana in tarile centro-est europene.
Infectia este declansata de intepatura de capusa mai ales formele immature ,de dimensiuni foarte reduse(max 2 mm) ,mai greu de vizualizat si care devin mult mai active in lunile de primavera vara.Animalele domestice sunt la fel de expuse si pot deveni transportatorii capuselor in apropierea omului drept pentru care verificarea si deparazitarea lor se impune. Nu exista o alta forma de transmitere a bolii decat prin intepatura directa a capusei.
Boala poate trece neobservata initial , putandu-se manifesta nespecific printr-un rash cutanat la nivelul intepaturii insotit de febra si mialgii.Este foarte importanta surprinderea bolii in faze incipiente intru-cat asemenea sifilisului boala trece din fazele primare in faze secundare si tertiare cu afectare sistemica de multe ori ireversibila si invalidanta mergand spre deces.
In urma dezvoltarii extensive a turismului consideram necesara informarea oamenilor legat de posibilitatea contractarii bolii in urma intepaturilor de capusa ,dar mai ales de depistarea ei timpurie prin teste de laborator .Instituirea unui tratament precoce si tintit cu antibiotice in situatia confirmarii bolii duce la vindecarea ei pe cand nerecunoasterea ei atrage dupa sine un lung cortegiu de complicatii articulare,neurologice,cardiologice,degenerative uneori cu paralizii ireversibile si deces.
Atragem atentia celor care calatoresc in zone endemice sa-si ia toate masurile necesare de prevenire a intepaturilor de capuse prin utilizarea solutiilor protectoare,verificarea hainelor, incaltamintei,a animalelor de companie,iar daca s-a produs intepatura sa acordea atentie semnelor locale si generale sis a se prezinte la un consult medical .Posibilitatile de a depista boala cu certitudine in stadii utile(1-4 saptamani de la eveniment) se realizeaza prin teste de laborator imunoenzimatice in prima faza insotite de dozarea anticorpilor pentru Borrelia de tip IGM, iar in stadii ulterioare prin dozarea anticorpilor IGG.
Recomandarea testelor pentru boala Lyme se poate face in conformitate cu urmatoarea schema: <30 zile daca exista semne posibile de boala se procedeaza la testele imunoenzimatice. In situatia in care sunt positive se vor efectua titrurile IGM si IGG.La simptome ce sunt mai vechi de 30 zile de la eveniment si testele imunoenzimatice au fost positive se va proceda la titrarea doar a IGG. Daca in prezenta unor semne clinice in intervalul pana la 30 de zile testele imunoenzimatice sunt negative se va considera intrarea in convalescenta . Aceste rezultate se pot urmari in dinamica pentru a avea un mai bun feed-back asupra dezvoltarii sau nu a bolii sistemice. Mentionam inca odata importanta instituirii unui tratament corect tintit in faze de debut evitand astfel o boala degenerativa si invalidanta pe termen lung de cele mai multe ori ireversibila odata ajunsa in fazele sistemice.
ATENTIE : Posibilitatile de a depista boala cu certitudine in stadii utile(1-4 saptamani de la eveniment) se realizeaza prin teste de laborator imunoenzimatice in prima faza insotite de dozarea anticorpilor pentru Borrelia de tip IgM, iar in stadii ulterioare prin dozarea anticorpilor IgG.
Borrelia burgdorferi IgG, Lyme
Borrelia burgdorferi IgM, Lyme – se recomanda la pacienti cand se intorc din vacante petrecute in zone endemice.
Medic primar laborator clinic
Dr.Oros Delia