BOALA LYME (BORELIOZA) – boala bacteriana transmisa prin intepatura de capusa

BOALA LYME (BORELIOZA) – boala bacteriana transmisa prin intepatura de capusa

Borrelia burgdorferi
Borrelia burgdorferi

Boala Lyme data de Borrelia burgdorferi este o boala bacteriana transmisa prin intepatura de capusa.Boala are o raspandire geografica situate la nivelul Statelor Unite ale Americii mai mult pe coasta atlantica si pacifica mai putin in zonele centrale,si in bazinul Marii Mediterane pana in tarile centro-est europene.

Infectia este declansata de intepatura de capusa mai ales formele immature ,de dimensiuni foarte reduse(max 2 mm) ,mai greu de vizualizat si care devin mult mai active in lunile de primavera vara.Animalele domestice sunt la fel de expuse si pot deveni transportatorii capuselor in apropierea omului drept pentru care verificarea si deparazitarea lor se impune. Nu exista o alta forma de transmitere a bolii decat prin intepatura directa a capusei.

Boala poate trece neobservata initial , putandu-se manifesta nespecific printr-un rash cutanat la nivelul intepaturii insotit de febra si mialgii.Este foarte importanta surprinderea bolii in faze incipiente intru-cat asemenea sifilisului boala trece din fazele primare in faze secundare si tertiare cu afectare sistemica de multe ori ireversibila si invalidanta mergand spre deces.

In urma dezvoltarii extensive a turismului consideram necesara informarea oamenilor legat de posibilitatea contractarii bolii in urma intepaturilor de capusa ,dar mai ales de depistarea ei timpurie prin teste de laborator .Instituirea unui tratament precoce si tintit cu antibiotice in situatia confirmarii bolii duce la vindecarea ei pe cand nerecunoasterea ei atrage dupa sine un lung cortegiu de complicatii articulare,neurologice,cardiologice,degenerative uneori cu paralizii ireversibile si deces.

Atragem atentia celor care calatoresc in zone endemice sa-si ia toate masurile necesare de prevenire a intepaturilor de capuse prin utilizarea solutiilor protectoare,verificarea hainelor, incaltamintei,a animalelor de companie,iar daca s-a produs intepatura sa acordea atentie semnelor locale si generale sis a se prezinte la un consult medical .Posibilitatile de a depista boala cu certitudine in stadii utile(1-4 saptamani de la eveniment) se realizeaza prin teste de laborator imunoenzimatice in prima faza insotite de dozarea anticorpilor pentru Borrelia de tip IGM, iar in stadii ulterioare prin dozarea anticorpilor IGG.

 

 

Recomandarea testelor pentru boala Lyme se poate face in conformitate cu urmatoarea schema: <30 zile daca exista semne posibile de boala se procedeaza la testele imunoenzimatice. In situatia in care sunt positive se vor efectua titrurile IGM si IGG.La simptome ce sunt mai vechi de 30 zile de la eveniment si testele imunoenzimatice au fost positive se va proceda la titrarea doar a IGG. Daca in prezenta unor semne clinice in intervalul pana la 30 de zile testele imunoenzimatice sunt negative se va considera intrarea in convalescenta . Aceste rezultate se pot urmari in dinamica pentru a avea un mai bun feed-back asupra dezvoltarii sau nu a bolii sistemice. Mentionam inca odata importanta instituirii unui tratament corect tintit in faze de debut evitand astfel o boala degenerativa si invalidanta pe termen lung de cele mai multe ori ireversibila odata ajunsa in fazele sistemice.

 

ATENTIE : Posibilitatile de a depista boala cu certitudine in stadii utile(1-4 saptamani de la eveniment) se realizeaza prin teste de laborator imunoenzimatice in prima faza insotite de dozarea anticorpilor pentru Borrelia de tip IgM, iar in stadii ulterioare prin dozarea anticorpilor IgG.

Borrelia burgdorferi IgG, Lyme

Borrelia burgdorferi IgM, Lyme – se recomanda la pacienti cand se intorc din vacante petrecute in zone endemice.

 

Medic primar laborator clinic

Dr.Oros Delia